Brodyr info

Vi arbetar med maskinbrodyr på färdigsydda kläder och andra produkter. En brodyrmaskin arbetar efter ett så kallat brodyrkort vilket egentligen är en datafil som beskriver varje stygn och färg på tråden som en brodyr ska ha. Vi kan arbeta med alla i industrin vanligt förekommande format på brodyrkort men helst arbetar vi med skalbara brodyrkort som vi gör själva. För att kunna göra ett brodyrkort utgår man från en logga i högupplöst vectorformat som exempelvis *.eps format. Vi kan även skapa högupplösta vectorformat från lågupplösta bilder.

Den vanligaste typen av brodyr är text. Bäst resultat på text blir det när man använder fonter som är gjorda för brodyr. Dessa brodyrfonter kan man ändra storlek på utan att kvalitén påverkas. Vi kan även stygnsätta andra fonter men då gör man det i en fast storlek som då inte kan ändras utan att göra en ny stygnsättning. Alltför små bokstäver blir heller aldrig snyggt i brodyrformat. Det beror på att ett stygn alltid är rakt och därför blir små bokstäver ofta lite kantiga och otydliga. Vi rekommenderar inte mindre bokstäver än 0,7 cm på höjden.

I princip kan man brodera på alla typer av tyger men resultatet blir inte lika bra på alla sorters tyg. Ett stretchigt material som i en T-shirt brukar ofta ändra form efter några tvättar och detta påverkar givetvis även brodyren på ett sådant plagg. Därför rekommenderar vi bara små brodyrer på exempelvis en ärm på sådana material. Bäst brodyrresultat får man på stabila material. En brodyr innebär ju även att man med en nål sticker hål i materialet flera tusen gånger och därför kan det vara olämpligt att brodera i exempelvis regnkläder. Vi kan visserligen klistra på ett tätt lager efter brodyren är gjord, men det blir aldrig lika tätt som originalet.

Nedanför visar vi bilder på hur en brodyr kan placeras. Maximala storleken beror givetvis på plaggets storlek men för att ge ett exempel så kan man inte göra en logga på vänster bröst större än 8×8 cm om den ska passa till alla olika storlekar från XS och uppåt.

När det gäller kepsar så är brodyren begränsat till 5×16 cm